Coronavirus

-update 03-04-2020* 13.45 uur-

Een aantal ouders heeft vragen gesteld over de compensatieregeling voor ouders met kinderen die naar de peuteropvang gaan.

Lees hier de nieuwsbrief.

-update 01-04-2020* 21.30 uur-

Sluiting kinderopvang verlengd tot en met 28 april en verlenging compensatieregeling.
Op 31 maart maakte het kabinet bekend hoe de coronamaatregelen eruit gaan zien na volgende week maandag, 6 april. Premier Rutte kondigde aan dat de sluiting van kinderopvang en scholen in ieder geval wordt verlengd tot en met 28 april. Dit betekent dat de kinderopvang en scholen alleen geopend blijven voor noodopvang aan kinderen van ouders werkzaam in de cruciale beroepen.

Klik hier voor de nieuwsbrief .

-update 23-03-2020* 06.45 uur-

De ouders die hun kind(eren) vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of BSO kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, krijgen hun geld terug. Dat geldt ook voor ouders die nu aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten. Dat melden staatssecretaris van Financiën (Toeslagen en Douane) Van Huffelen en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Ark. De brancheorganisaties voor de kinderopvang, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst/Toeslagen tekenden vandaag een intentieverklaring om dit snel te kunnen regelen.

Klik hier voor bericht op de website van de Rijksoverheid.

Klik hier voor antwoorden op veelgestelde vragen.

-update 18-03-2020*18.30 uur-

Sinds maandag 16 maart is de kinderopvang gesloten voor reguliere opvang. Deze maatregel treft veel ouders. Veel ouders met kinderen in de kinderopvang hebben vragen. Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Brancheorganisatie Kinderopvang en BOINK (belangvereniging van ouders in de kinderopvang) lichten een aantal zaken toe in een brief.

Klik hier voor de nieuwsbrief van Wasko.

Staatssecretaris Van Ark heeft een brief geschreven aan iedereen in de kinderopvang: werknemers, werkgevers, gastouders, gastouderbureaus en iedereen die zich op dit moment inspant voor de kinderopvang. Zij spreekt haar waardering uit en geeft aan hard te werken om te komen tot een compensatie voor de eigen bijdrage die ouders nu moeten blijven betalen aan de kinderopvang. Lees hier de brief.

-update 15-03-2020 * 21.30 uur

Wederom heeft de overheid vandaag, 15 maart, aanvullende maatregelen aangekondigd. Klik hier voor meer informatie. Klik hier voor de nieuwsbrief van Wasko.

-update 12-03-2020 * 21.30 uur-

In verband met het coronavirus heeft de overheid vandaag, 12 maart, aanvullende maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het virus te beperken. Klik hier voor de nieuwsbrief van Wasko.

-update 11-03-2020 * 13.30 uur-

We houden de berichtgevingen en richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) nauwlettend in de gaten. Op dit moment is er volgens het RIVM geen aanleiding om kinderopvangcentra, scholen en universiteiten te sluiten in ons werkgebied, de Alblasserwaard. Daar in de provincie Brabant andere RIVM-richtlijnen en adviezen gelden, zetten we hieronder de richtlijnen van het RIVM op een rijtje die vooralsnog voor onze regio gelden.

Mijn gezin is NIET in een gebied geweest waar het virus heerst (richtlijnen RIVM)

Kinderen die niet ziek zijn kunnen, volgens het RIVM, net als anders gewoon naar school of de kinderopvang. Kinderen die niet in de risicogebieden geweest zijn en/of in contact geweest zijn met een besmet iemand en wel verkouden of grieperig zijn, hoeven zich, volgens het RIVM, geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. De kans is veel groter dat kinderen gewoon griep hebben of verkouden zijn. In geval van verkoudheid is het dan niet noodzakelijk je kind thuis te houden.

Mijn gezin is WEL in een gebied geweest waar het virus heerst (richtlijnen RIVM)

Heeft je kind verkoudheidsklachten of koorts, laat je kind dan thuisblijven en beperk contact met anderen. Neem telefonisch contact op met je huisarts als jij of andere gezinsleden:

  • Koorts hebben met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest zijn met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus. Zie de website van het RIVM voor de meest recente lijst van besmettingsgebieden.

Je kunt ook kijken op de pagina Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19) van het RIVM voor vragen over je gezondheid of die van je kinderen.

Indien je kind ziek is en je hebt contact gehad met de huisarts, meld dit dan s.v.p. direct bij de pedagogisch medewerkers op de groep. Indien het het coronavirus betreft dan horen we dit graag.

Mocht de situatie veranderen dan informeren wij je zo snel mogelijk. Houd deze website in de gaten, daar vind je de laatste informatie.

***

-update 03-03-2020 * 14.55 uur-
De Rijksoverheid heeft een pagina met veelgestelde vragen online gezet. Hier zijn veel antwoorden te vinden.

Het ministerie van SZW ontwikkelde een poster met hygiene maatregelen met betrekking tot het corona-virus (COVID-19 virus).

Het RIVM geeft ook antwoord op de meest gestelde vragen.

-update 28-02-2020 *17:30 uur-

Papendrecht, 28 februari 2020. Het nieuwe coronavirus roept vragen op bij kinderopvangorganisaties, ouders, scholen en andere organisaties.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), en ook wij natuurlijk, willen zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden. Wij houden de berichtgeving van het RIVM daarom nauwlettend in de gaten.

Hygiëne-richtlijnen volgens RIVM
Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Onze hygiëneregels zijn opgeschroefd en opnieuw onder de aandacht gebracht onder alle medewerkers. Dus ook de medewerkers die niet voor kinderen zorgen. Ook zullen we op speelse wijze het onderwerp hygiëne nog meer onder de aandacht van kinderen brengen. Uiteraard hebben we ook de hulp van thuis nodig.

De belangrijkste maatregelen die men zelf kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het zijn:

Was je handen regelmatig
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes en/of tissues

Voorjaarsvakantie
De voorjaarsvakantie is bijna afgelopen. Het kan zijn dat ouders op vakantie zijn geweest in een gebied waar corona is geconstateerd en zich zorgen maken. Het RIVM adviseert telefonisch contact op te nemen met de huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Gemeentelijke Gezondheidsdienst als ouder of kind:

  • Koorts hebt/heeft met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • En de afgelopen twee weken in een risicogebied bent geweest. Kijk op de website van RIVM voor de actuele lijst met risicolanden en/of regio’s.
  • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Maatregelen bij een mogelijke besmetting
Vanuit de Brancheverenging Maatschappelijke Kinderopvang hebben wij onderstaand overzicht aan maatregelen ontvangen mocht een kind symptomen van het cornavirus vertonen. Het spreekt voor zich dat wij deze maatregelen uitvoeren.

Wat als een kind symptomen van het coronavirus vertoont?

  • Indien ouders een vermoeden hebben, dienen zij het kind thuis te houden en direct telefonisch contact op te nemen met de eigen huisarts of de lokale GGD.
  • Indien medewerkers een vermoeden hebben dat een kind symptomen vertoont, houden zij het kind en apart nemen zij direct contact op met de ouder, waarna deze het kind komt ophalen en telefonisch contact opneemt met de eigen huisarts of de lokale GGD.
  • Ouders hebben een meldingsplicht. Dat betekent dat elke besmetting van het nieuwe coronavirus door – in dit geval – de ouder moet worden gemeld bij de GGD of de huisarts.
  • Zodra is bevestigd dat het om het coronavirus gaat, moeten wij alle andere medewerkers, ouders en samenwerkingspartners (schoolbesturen) informeren volgens de instructies van de GGD.

Bovenstaande geldt natuurlijk ook als een van onze medewerkers symptomen van het coronavirus vertoont.

Meer weten?
Op de website van de GGD en de website van het RIVM staat de meest actuele informatie over het coronavirus.

We houden ouders op de hoogte via onze website www.wasko.nl onder het kopje Nieuws. Uiteraard nemen we direct contact met ouders op mocht dat noodzakelijk zijn.


< Ga terug