Zonnetjesweek bij Wasko – op weg naar een huidkankervrije generatie

15 april 2019.- Wasko Kinderopvang doet deze week mee met de ‘Zonnetjesweek’. De Zonnetjesweek wordt georganiseerd door het Huidfonds. In deze week legt Wasko extra nadruk op het belang van insmeren voordat kinderen naar buiten gaan. Zowel bij kinderen, pedagogisch medewerkers als bij ouders. Kinderen leren op een positieve, speelse manier over de zon en bescherming tegen Uv-straling. De pedagogisch medewerkers doen dit onder andere door bijvoorbeeld het ‘insmeerlied’ samen te zingen met de kinderen, verhalen over de zon te vertellen en door vrolijke kleurplaten in te kleuren.

Onze kinderen spelen graag buiten. “Goed insmeren, voldoende drinken, niet op het heetst van de dag naar buiten, dat is de gewoonste zaak van de wereld binnen Wasko”, aldus Paula van de Mheen, manager Pedagogiek en Kwaliteit. “Het insmeren kost tijd maar door het zingen van een liedje met de jongste kinderen, maken we er een feestje van. Ook de pedagogisch medewerkers wordt geadviseerd zichzelf in te smeren. De oudere kinderen zien dit en kopiëren dit gedrag. Structurele aandacht voor gezonde gewoontes op jonge leeftijd vergroot de kans op een gezondere leefstijl en betere gezondheid als kind én volwassene.”

Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd geeft grootste risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. De verwachting is dat het aantal gevallen van huidkanker de komende 20 jaar zal stijgen met 57%. Het Huidfonds wil deze trend stoppen. Jantine van ‘t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds: “Ouders beseffen niet dat hoe vaker kinderen verbranden door de zon, hoe hoger de kans is dat zij later huidkanker krijgen.” Wasko vindt dat insmeren met zonnebrand ter bescherming tegen de zon net zo normaal moet zijn als een jas aantrekken tegen bescherming van kou.


< Ga terug